Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Небезпека у природі!

Новини громади
04.04.2024

 

                Цьогоріч в нашому регіоні зима була аномально теплою. А раннє весняне тепло взагалі посприяло початку активності іксодових кліщів. Перших кліщів спостерігали ще в лютому, а в березні вони почали вже свої процеси життєдяльності в більшій кількості. Останні дні березня взагалі ще більше посприяли їх активності, адже температура повітря досягла більше 20°С. Взагалі тому ми можемо очікувати збільшення чисельності кліщів в цьому році, а значить і більше число постраждалих від укусів.

 Але щодо весняного піку активності кліщів ще зарано, однак, при сталій температурі вище 20°С буде поступово зростати кількість іксодових кліщів  та є більший ризик присмоктування цих членистоногих. Весняний пік активності будемо очікувати на квітень – травень.

              Тому треба бути дуже уважними при відвідуванні паркових зон відпочинку, прогулянці у лісі та при виконанні польових робіт на своїх присадибних ділянках, а також і на території свого приватного будинку, що не виключає знаходження там кліщів.

             Також, внаслідок моніторингу, можна констатувати значне підвищення ризику присмоктування кліщів для свійської худоби та домашніх тварин. Тому, будьте уважними при випасі худоби та вигулі домашніх тварин, уникайте різноманітних заростей,   високого травостою та чагарників.

 

Наразі хочу нагадати поради, щоб не натрапити на кліща :

  • одягатися в світлий однотонний з довгими рукавами одяг, який щільно прилягає до тіла. Голову слід покривати головним убором.
  • часто через кожні 2 години проводити само- та взаємоогляди під час прогулянки та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покрити волоссям.
  • слід потурбуватися і про домашніх улюбленців, завчасно використовувати для них акарицидні засоби.
  • вдома слід одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.
  • використовувати для захисту від кліщів ефективні репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції. Користуватися репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму.

 

 

Але все ж таки якщо ви стали жертвою кліща, то слід використовувати такі поради:

  • кліща слід якомога швидше зняти. Необхідно звернутись до найближчого лікувального закладу, які працюють цілодобово, де кліща фахово видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації щодо подальших дій.
  • при відсутності такої можливості видалення проводять самостійно: повільно видаляти разом з хоботком, розхитуючи кліща з боку вбік пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини.
  • після видалення кліща місце присмоктування змастити 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном.
  • щоб зберегти кліща живим, його необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон чи інший чистий скляний посуд та щільно закрити кришку.
  • принести кліща в лабораторію для проведення дослідження.

 

Мікробіологічна лабораторія нашого Підрозділу проводить дослідження видової діагностики кліщів за адресою: вул. Міжпланетна, 2 (Північне відділення ВСП «Криворізький РВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»),кільце 44-го кварталу, конт. телефон : +38(068)-140-74-63.

Ентомолог

ВСП «Криворізький РВ

ДУ «Дніпроперовський ОЦКХ МОЗ»                              Людмила КОЛЕСНИК                           

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше