Небезпека отруєння дикорослими грибами!!!
У розпалі сезон «тихого полювання» на дикорослі гриби. Щороку в Україні реєструються випадки отруєння дикорослими грибами, у т.ч. з летальними випадками. Протягом 2025 року на Криворіжжі вже зареєстровано 3 випадки отруєння дикорослими грибами з кількістю постраждалих 6 осіб, у т.ч. 3 дітей.
За результатами опрацьованих попередньо зібраних анамнезів, у постраждалих громадян, які потрапили до лікувально-профілактичних закладів міста, отруєння грибами відбувається в основному через плутанину їстівних грибів з отруйними, а також через вживання дикорослих грибів, які зростали на забруднених територіях та впродовж своєї вегетації накопичували шкідливі речовини з довкілля, такі як токсини та важкі метали, що роблять їх небезпечним для вживання. Збір дуже молодих грибів також ускладнює їхнє розпізнавання, адже морфологічні ознаки можуть бути ще не вираженими, що призводить до випадкового включення отруйних видів до кошика.
Криворізьке районне управління Головного управління Держпродспожислужби в Дніпропетровській області вкотре нагадує, щоб убезпечити себе та не наражати на небезпеку від отруєнь грибами своє оточення, треба дотримуватися основних порад:
- рекомендовано відмовитися від збору дикорослих грибів на Криворіжжі, краще замінити їх на такі, які культивуються у промислових умовах під контролем якості міцелію гриба та субстратів, у яких проходить його вегетація. Така продукція реалізується зареєстрованими операторами ринку харчових продуктів та супроводжується відповідними документами, які свідчать про походження продукту, його безпечність та якість;
- усі гриби, які реалізуються в місцях несанкціонованої торгівлі або обабіч автомобільних трас, є потенційно небезпечними та можуть бути шкідливими для вживання;
- окрема увага приділяється правилам консервування грибів. Неправильно приготовлені, із порушенням рецептури та технології консервації гриби, можуть викликати небезпечне харчове отруєння, таке як ботулізм, спричинене накопиченням у продукті небезпечного ботулотоксину.
Вживання грибів категорично протипоказано дітям, тому не давайте грибних страв дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю, літнім людям, а також людям, що мають хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів.
При появі будь-яких симптомів харчового отруєння після вживання грибів важливо одразу звертатися до лікаря. Негайно викликайте «Швидку допомогу» та акцентуйте увагу на тому, що хворий вживав гриби!
Бережіть себе та своїх рідних та близьких!
